De tre ulike typene stomi

De tre ulike typene stomi

Hvis du eller en pårørende står overfor å få anlagt en stomi, kan det være betryggende å vite hva det innebærer, og hvilke typer stomi som finnes. En stomi er en kirurgisk opprettet åpning i bukveggen som gjør det mulig å lede avføring eller urin ut av kroppen når tarmen eller blæren ikke lenger fungerer som normalt. Det finnes tre hovedtyper av stomi: kolostomi, ileostomi og urostomi.

I denne artikkelen gjennomgår vi de ulike stomitypene, hvorfor de anlegges, og hvordan de fungerer. Les også videre til slutten av artikkelen, hvor vi deler et nyttig tips om et gratis tilbud: Coloplast Assistanse.

Hva er en kolostomi?

En kolostomi er en stomi som anlegges i tykktarmen (colon). Dette gjøres ved at en del av tykktarmen føres gjennom bukveggen og sys fast til huden, slik at avføringen ledes ut i en stomipose. En kolostomi kan enten være midlertidig eller permanent, avhengig av årsaken til operasjonen.

Det kan være nødvendig å få anlagt en kolostomi hvis du har hatt tarmkreft, kroniske betennelsessykdommer (autoimmune sykdommer) som Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt, divertikulitt (betennelse i utposninger i tykktarmen), eller skader og traumer i tarmen.

Hvordan fungerer en kolostomi?

En kolostomi leder avføringen fra tykktarmen ut gjennom stomiåpningen på magen. Avføringen som kommer ut av stomien, vil ofte være fast eller halvfast, ettersom den har passert en del av tykktarmen, hvor væske normalt absorberes. En kolostomi plasseres vanligvis på venstre side av magen, men i enkelte tilfeller kan den også plasseres på høyre side.

Hva er en ileostomi?

En ileostomi er en stomi som anlegges i tynntarmen (ileum). Her føres den nederste delen av tynntarmen ut gjennom bukveggen, slik at avføringen kan ledes direkte ut i en stomipose. Akkurat som en kolostomi, kan en ileostomi være enten midlertidig eller permanent, avhengig av sykdommen eller operasjonstypen.

En ileostomi kan være nødvendig dersom du har hatt autoimmune sykdommer som ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom, familiær adenomatøs polypose (FAP – en sjelden og arvelig sykdom), eller ved akutte skader i tarmen.

Hvordan fungerer en ileostomi?

En ileostomi er forbundet med tynntarmen, som ledes ut av magen for å avlede avføringen. Den plasseres oftest på høyre side av magen. Avføringen fra en ileostomi vil vanligvis være flytende eller grøtaktig, fordi den ikke har passert gjennom tykktarmen, hvor væske normalt absorberes.

Hva er en urostomi?

En urostomi er en stomi som anlegges for å lede urin ut av kroppen når blæren enten er fjernet eller ikke lenger fungerer. En av de vanligste metodene for å skape en urostomi kalles en ileal conduit – her brukes et lite stykke av tynntarmen til å koble urinlederne til en åpning i bukveggen.

En urostomi kan være nødvendig i tilfeller av blærekreft, nevrogene blæreforstyrrelser, medfødte misdannelser eller alvorlige urinveisinfeksjoner som har forårsaket permanent skade på blæren.

Hvordan fungerer en urostomi?

En urostomi leder urin ut av kroppen via stomien. Urinen samles opp i en spesialtilpasset stomipose for urostomi – kalt en urostomipose – som må tømmes regelmessig. En urostomi fungerer annerledes enn en tarmstomi, fordi urinproduksjonen er kontinuerlig. Dette betyr at stomiposen alltid må være tilkoblet. Det kan også være en fordel å bruke tilbakeslagsventiler for å redusere risikoen for urinveisinfeksjoner.

Få personlig veiledning og gratis vareprøver med Coloplast Assistanse

Coloplast Assistanse er utviklet for deg som enten skal få anlagt en stomi eller allerede har en. Her får du personlig rådgivning fra erfarne sykepleiere, som kan hjelpe deg med å finne de produktene og løsningene som passer best for dine behov. Enten du har spørsmål om stomipleie, livsstilsendringer eller valg av stomiprodukter, står Coloplast Assistanse klar til å veilede deg og sikre at du får den beste mulige støtten i hverdagen.

I tillegg kan du bestille gratis vareprøver, slik at du kan teste forskjellige stomiprodukter og finne ut hva som fungerer best for deg.